Nieuws

V&D

De teloorgang van V&D: vier vragen

Of V&D nog toekomst heeft, hangt in belangrijke mate af van de uitkomst van het kort geding dat vandaag is behandeld. De rechter doet vrijdag uitspraak. Maar zelfs al zou de eis van vastgoedbedrijf IEL om vier V&D-panden te ontruimen geen gehoor vinden bij de rechter, loopt V&D op haar laatste benen. Vier vragen over de situatie van de warenhuisketen.

Is er nog een kans dat V&D hier bovenop komt?

Dat hangt in belangrijke mate af van de uitkomst van het kort geding van vandaag. Als de rechter de ontruiming toestaat van de panden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht, dreigt op korte termijn de val van V&D. In een beperkt aantal gevallen kunnen eigenaren – in theorie althans – nog met de hand over het hart strijken. Maar de kans is groter dat een faillissement in zo’n geval dichtbij komt. Zeker nu steeds meer verhuurders willen overgaan tot ontruiming.

Wat betekent zo’n faillissement?

Voor consumenten zou een faillissement van V&D vooral symbool staan voor de teloorgang van een groot merk. Voorheen was V&D nog een publiekstrekker in menig binnenstad, maar die tijden zijn vervlogen. Volgens Peter Nieland van onderzoeksbureau Locatus zullen de eigenaren van de panden die V&D nu bestiert in de 20 grootste winkelsteden, relatief weinig problemen ondervinden. Nieuwe huurders zijn op de toplocaties wel te vinden. Maar als V&D inderdaad afstevent op een faillissement, of een doorstart in een afgeslankte vorm, dan zal dat vooral gemerkt worden in kleinere plaatsen. De leegstand in steden als Geleen en Den Helder is al hoog, en zal hierdoor nog verder toenemen.

Wie hebben het meest last van zo’n faillissement?

Naast natuurlijk het personeel, de eigenaren van de panden en andere schuldeisers van V&D kan de pijn zich als een olievlek over de vastgoedmarkt uitsmeren. Geen eigenaar zit te wachten op leegstand, maar de gevolgen van een huurverlaging zijn zo mogelijk nog erger. Lagere huren kunnen leiden tot grote afwaarderingen van het vastgoed, omdat de waarde van alle te verwachten huurinkomsten navenant daalt. Dat geldt niet alleen voor het pand zelf – ook eigenaren van nabijgelegen winkelpanden zullen dit moeten verwerken op hun balans.

Is afwaarderen de enige optie?

In sommige gevallen, vooral in de grotere steden, kunnen eigenaren naar verwachting relatief eenvoudig nieuwe huurders vinden. Maar in andere gevallen zullen panden eerst moeten worden herontwikkeld. Zeker in in heel wat kleinere plaatsen zullen eigenaren weinig andere keus hebben dan de huren verder te verlagen. Gemiddeld staat op dit moment in Nederland 7,5% van de winkelpanden leeg. Vastgoedadviseurs praten over afwaarderingen die kunnen oplopen tot 20%. Dergelijke afwaarderingen zullen grote gevolgen hebben voor de balansen van vastgoedinvesteerders en voor hun relatie met hun financiers. Als het vastgoed wordt afgewaardeerd, daalt ook de waarde van het onderpand, waarna een bank kan vragen om gedeeltelijke aflossing van leningen.

http://fd.nl/economie-politiek/1091219/de-teloorgang-van-v-d-vier-vragen